VVD en PvdA verliezen bij gemeenteraadsverkiezingen

donderdag 20 maart 2014, 11:36

DEN HAAG (PDC) - De landelijke coalitiepartijen hebben gisteren een aanzienlijke nederlaag geleden bij de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA verloor vier jaar geleden al 700 raadszetels; gisteren verloor de PvdA nog eens 300 raadszetels. Ook de VVD verloor. Samen behaalden PvdA en VVD ongeveer 600 zetels minder in de gemeenten. De SP, D66 en de lokale partijen waren de grote winnaars. 

De PvdA verloor gisteren in Amsterdam en Rotterdam de positie als grootste partij. In Amsterdam, waar de PvdA de oprichting van de partij in 1946 de grootste was, is D66 met 15 zetels nu de leidende partij. In Rotterdam werd dat Leefbaar Rotterdam, de partij van Joost Eerdmans. Ook de VVD, vier jaar geleden nog een van de winnaars, levert veel zetels in.

D66 heeft net als vier jaar geleden een grote overwinning geboekt. De partij is nu de grootste in een flink aantal steden waaronder, Den Haag, Amsterdam en Utrecht. Ook de SP en de Christelijke partijen boekten een aanzienlijke overwinning. Waar de SP bijna het dubbele aantal stemmen ontving in vergelijking met vier jaar geleden, werd de ChristenUnie de grootste in Zwolle en groeide het aantal zetels van de SGP met bijna vijfentwintig procent. Voor de SGP komt voor het eerst een vrouw in een gemeenteraad, namelijk Lilian Janse uit de gemeente Vlissingen.

Veruit de meeste stemmen gingen echter naar lokale partijen. In 2010 constateerde de Kiesraad al een stijging van het aantal zetels voor lokale partijen. Gisteren zette die stijgende lijn zich voort. Lokale partijen kregen bijna dertig procent van het totaal aantal uitgebrachte stemmen in handen.

Het opkomstpercentage bleef nagenoeg gelijk met dat van de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Landelijk heeft 53,8 procent van de Nederlandse kiesgerechtigden gisteren zijn of haar stem uitgebracht. In 2010 was dit percentage 54,1 procent.

Bron: NOS, ANP