Nieuwe experimenten en onderzoek elektronisch stemmen

donderdag 14 maart 2013, 11:59

DEN HAAG (PDC) - Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken gaat twee experimenten met betrekking tot stemmen invoeren. Dat staat in een wetsvoorstel dat de minister op 13 maart 2013 bij de Tweede Kamer heeft ingediend. Daarnaast heeft de minister een onderzoek naar de mogelijkheid tot elektronisch stemmen aangekondigd.

Het eerste experiment maakt het mogelijk voor in het buitenland wonende Nederlanders om eerder per e-mail te stemmen. Voorheen konden in het buitenland wonende Nederlanders per brief hun stem uitbrengen. Ondanks deze aanpassing denkt de minister dat de geheimhouding van de stem gewaarborgd blijft.

Het tweede experiment biedt de gemeenten de kans centrale telpunten in te stellen, zodat het tellen van de stemmen niet meer versnipperd plaats vindt. De twee voorstellen hebben als doel de transparantie en controleerbaarheid van het stemproces te verhogen. De twee experimenten worden voor het eerst toegepast tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en de Europese verkiezingen in 2014.

Tegelijkertijd heeft de minister een onderzoek aangekondigd naar de mogelijkheid tot elektronisch stemmen. Sinds 2007 wordt in Nederland niet meer met de stemcomputer gestemd, wegens fraude- en privacygevoeligheid. Nu is de minister echter van mening dat de beveiliging van de stemcomputers dusdanig is verbeterd dat stemmen per rood potlood niet per definitie meer veiliger is. Binnenkort zal de minister een commissie aanstellen die het gebruik van stemcomputers moet onderzoeken.

Bron: Wetsvoorstel 33.573