Achtergrond: Kamerleden hebben nog nauwelijks bijbanen

vrijdag 25 januari 2013, 8:54

DEN HAAG (PDC) - Een onderzoek van het AD laat zien, dat Tweede Kamerleden nog wel eens vergeten de opgave van bijbanen actueel te houden. Hoewel dat slordig is, moet daaraan ook geen overdreven betekenis worden toegekend. Anders dan dertig jaar geleden hebben Tweede Kamerleden namelijk nog nauwelijks belangrijke bijbanen. Een derde van de leden heeft zelfs geen enkele bijbaan.

In de jaren vóór 1990 waren er diverse Tweede Kamerleden, met name van CDA en VVD, die commissariaten bekleedden. In 1982 zag de CDA'er Gerrit Gerritse af van het fractievoorzitterschap, omdat hij commissariaten bij onder meer de NS en verzekeringsmaatschappij Ennia niet wilde opgeven.

Min of meer belangrijke nevenfuncties zijn op dit moment bijvoorbeeld het voorzitterschap van de Raad van Toezicht van de Koninklijke Schouwburg (Pierre Heijnen),  lid van de Raad van Toezicht van Omroep Flevoland (Helma Lodders) en lid van de Raad van Commissarissen van Madurodam (Pieter Duisenberg).

Tegenwoordig zijn nevenfuncties in belangrijke mate 'erefuncties', zoals het lidmaatschap van comités van aanbeveling. Het is zelfs aanbevelingswaardig als bij de publicatie van de nevenfuncties daarin een strikt onderscheid wordt gemaakt. Dat zou het overzicht ten goede komen.