Drempel op Antillen voor deelname aan Kamerverkiezingen lager

dinsdag 22 januari 2013, 14:35

DEN HAAG (PDC) - Het moet makkelijker worden voor politieke partijen om in alle kieskringen, en met name in de Antilliaanse kieskring, deel te nemen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk kondigt in een brief een nota van wijziging van een voorliggende Kieswetwijziging aan om dit te realiseren.

Op dit moment moet een politieke partij in ieder van de 20 kieskringen 30 ondersteuningsverklaringen kunnen overleggen om deel te kunnen nemen. Dit geldt ook voor Antilliaanse kieskring (Bonaire, Saba en Sint Eustatius). Bij de verkiezingen van 12 september 2012 bleken op de Antillen echter minder dan de ingeschreven 21 partijen mee te doen. Het vermoeden bestaat dat dit vooral komt door de vereiste handtekeningen.

Plasterk neemt het advies over van de Kiesraad. De Caribische kieskring heeft ongeveer 22.000 inwoners en is daarmee veruit de kleinste van de twintig. De gemiddelde opkomst op deze eilanden was 23,8 procent; veel lager dan de 74,6 procent in Nederland.

Bron: brief minister van BZK, 17 januari 2013