Bundel 'Koning, Kamers, kabinetsformatie' verschenen

woensdag 12 september 2012

DEN HAAG (PDC) - Op 12 september 2012 heeft prof.dr. J.Th.J. van den Berg de bundel 'Koning, Kamers, kabinetsformatie' aan Tweede Kamervoorzitter mevrouw Verbeet aangeboden.

De bundel, het tweede deel van de Montesquieu Reeks, bevat de preadviezen over de rol van de Tweede kamer, de Eerste Kamer en de Koning bij de kabinetsformatie. Deze preadviezen, van de hand Van den Berg, prof.dr. C.C. van Baalem en prof.mr. P.P.T. Bovend'eert, zijn in 2011 uitgebracht in het kader van een Parlementaire Conferentie over de kabinetsformatie, georganiseerd door het presidium van de Tweede Kamer.

Daarnaast is in het boek een bijdrage van Van den Berg te vinden over de ‘tien geboden’ van de kabinetsformatie, een kort overzicht van de belangrijkste tradities en conventies die worden gehanteerd tijdens de vorming van een kabinet in Nederland. Tenslotte maakt Van den Berg in een epiloog enkele kritische kanttekeningen over rol van de Tweede Kamer, die de Kamer zich heeft toebedeeld door een wijziging van het Reglement van Orde.

Deze bundel komt onder meer uit in het kader van 10 jaar parlement.com.