Mr. M. (Michiel) van Nispen

foto Mr. M. (Michiel) van Nispenvergrootglas

Michiel van Nispen (1982) is sinds 2 april 2014 lid van de Tweede Kamerfractie van de SP . Hij was daarvoor medewerker justitie van die fractie. Hij woont in Breda. Als Tweede Kamerlid houdt hij zich eveneens bezig met het justitiebeleid en daarnaast is hij woordvoerder sportbeleid.

SP
in de periode 2014-heden: lid Tweede Kamer

Voornaam (roepnaam)

Michiel (Michiel)

Personalia

geboorteplaats en -datum
Breda, 14 oktober 1982

Partij/stroming

partij(en)
SP (Socialistische Partij), vanaf 2003

Hoofdfuncties/beroepen

  • medewerker advocatenkantoor, van 2004 tot 2007
  • medewerker justitie, SP-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 2007 tot 2 april 2014
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, vanaf 2 april 2014

Activiteiten

als parlementariër
  • Bracht in 2014 een initiatiefnota uit over een overheidsfonds voor onderzoek naar 'justitiële dwalingen' (34.113 )
  • Diende in 2016 een motie van wantrouwen in tegen minister Van der Steur vanwege zijn optreden in de affaire-Maat. De motie kreeg steun van SP, PVV, Partij voor de Dieren, 50PLUS en Groep-Bontes/Van Klaveren.
  • Diende in 2016 een initiatiefwetsvoorstel in over de kwalificatie van docenten en het vaststellen van een minimum aantal uren voor wat betreft bewegingsonderwijs (34.420 )
  • Diende in 2016 een initiatiefwetsvoorstel in over scheiding tussen de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie en die van de Raad voor de rechtspraak. Het wetsvoorstel werd in 2018 verworpen door de Tweede Kamer. (34.618 )
  • Lanceerde in 2018 een plan voor Huizen van het recht, waar op wijkniveau inwoners laagdrempelig advies over jurdische vragen en toegang tot de rechtspraak kunnen krijgen

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
Was in 2010 13e op het NK-veldlopen

woonplaats
Breda

Uitgebreide versie

uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.