Drs. A.Z. (Arnold) Merkies

foto Drs. A.Z. (Arnold) Merkies
bron: Website SP, Bas Stoffelsen, CC BY-NC-ND 3.0 NL

Vrij bezadigde en altijd zorgvuldig opererende financiële woordvoerder van de SP-fractie in de periode van het kabinet-Rutte II. Zette zich onder meer in voor vergroting van de rol van banken bij duurzaamheid en bracht daarover een initiatiefnota uit. Daarnaast maakte hij zich sterk voor het tegengaan van witwaspraktijken en belastingontwijking. Begon zijn loopbaan bij bedrijven op gebied van informatietechnologie en was voor hij Kamerlid werd beleidsmedewerker financiën van de SP-fractie.

SP
in de periode 2012-2017: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen (roepnaam)

Arnold Zoltan (Arnold)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Bodegraven, 6 december 1968

3.

Partij/stroming

partij(en)
SP (Socialistische Partij)

4.

Hoofdfuncties/beroepen (3/8)

  • medewerker financiën, SP-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 2006 tot 20 september 2012
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 20 september 2012 tot 23 maart 2017
  • netwerkcoördinator Tax Justice NL SOMO, vanaf februari 2018

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Nevenfuncties

afgeleide functies, presidia etc.
  • lid tijdelijke commissie Onderzoek Breed welvaartsbegrip (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 6 oktober 2015 tot 21 februari 2017
  • lid parlementaire ondervragingscommissie Fiscale constructies (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 30 november 2016 tot 23 maart 2017

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër (2/4)
  • Op zijn voorstel werd in april 2014 een dertigledendebat gehouden over de gevolgen van de accijnsverhogingen voor pomphouders en mkb in de grensstreek
  • Nam samen met Ed Groot (PvdA) en Rik Grashoff (GroenLinks) het initiatief voor het houden van een parlementaire ondervraging naar fiscale constructies. Toen als uitkomst van onderhandelingen met andere politieke partijen het uitnodigen van multinationals werd geschrapt, diende hij seperaat een voorstel in waarin ze wel zouden worden uitgenodigd. De Tweede Kamer verwierp dat voorstel in oktober 2016 (PvdA, SP, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Groep-Kuzu/Öztürk stemden voor). (34.566)

In de uitgebreide versie is een overzicht van opvallend stemgedrag opgenomen.

8.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • In 2002 medeoprichter van de SP-kerngroep in Amsterdam-Oud-West

uit de privésfeer
Zijn moeder kwam als vluchtelinge voor het communistische regime in Hongarije naar Nederland

9.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

10.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.