Drs. B. (Barbara) Visser

foto Drs. B. (Barbara) Visservergrootglas

Barbara Visser (1977) is sinds 26 oktober 2017 staatssecretaris van Defensie in het kabinet-Rutte III . Van 20 september 2012 tot 26 oktober 2017 was zij Tweede Kamerlid voor de VVD. Mevrouw Visser was woordvoerder wonen, verkeer, water, luchtvaart en visserij. In 2010-2012 was zij wethouder in de gemeente Zaanstad en daarvoor werkte zij in het bedrijfsleven en bij de belastingdienst.

VVD
in de periode 2012-heden: lid Tweede Kamer, staatssecretaris

Voornaam (roepnaam)

Barbara (Barbara)

Personalia

geboorteplaats en -datum
Šibenik (Kroatië), 16 augustus 1977 (voormalige Soc. Fed. Rep. Joegoslavië)

Partij/stroming

partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie)

Hoofdfuncties/beroepen

  • senior beleidsmedewerker belastingdienst/FIOD-ECD, ministerie van Financiën, van maart 2002 tot 1 januari 2007
  • lid gemeenteraad van Zaanstad, van 14 maart 2006 tot 27 april 2010
  • executive business consultant lokaal bestuur, "Atos Consulting", van 1 januari 2007 tot maart 2010
  • wethouder (van economie, toerisme, werk en inkomen, integratie en personeel en organisatie) van Zaanstad, van 27 april 2010 tot 20 september 2012
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 20 september 2012 tot 26 oktober 2017
  • staatssecretaris van Defensie (onder meer belast met personeelsbeleid en materieelvoorziening), vanaf 26 oktober 2017

takenpakket (bewindspersoon)
  • Is als staatssecretaris belast met a. personeelsvoorziening, waaronder de personele vulling en gereedheid operationele commando’s; b. materieelvoorziening, waaronder de materiële uitrusting en gereedheid operationele commando’s en c. bedrijfsvoering met inbegrip IT en bedrijfsveiligheid

Activiteiten

als parlementariër
  • Zij was in 2012-2014 was zij woordvoerder volkshuisvesting (wonen, bouwen, eigenwoningbezit, stedelijke vernieuwing en kraken)

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
  • Nederlandse vader en Kroatische moeder en beide nationaliteiten. Vanwege die reden diende PVV-fractievoorzitter Wilders een motie van wantrouwen tegen haar in, die echter werd verworpen.
  • Verhuisde op 3-jarige leeftijd van Kroatië naar Nederland

woonplaats
Zaandam

Uitgebreide versie

uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.