Nationalisatie ABN Amro en Fortis volgens Bos niet te duur

donderdag 8 december 2011, 12:25

DEN HAAG (PDC) - Nederland heeft niet te veel betaald voor de nationalisatie van activiteiten van ABN Amro en Fortis Bank Nederland in 2008. Dat zei oud-minister van Financiën Wouter Bos gisteren tijdens zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie-De Wit. De 16,8 miljard euro lag in het afgesproken gebied van 12 tot 20 miljard.

Volgens Bos was het bedrag een goede weerspiegeling van de waarde die de desbetreffende banken toen hadden. Het ging hierbij niet om winst maken, maar om het voorkomen dat het financiële systeem en de welvaart van Nederland 'naar de rand van de afgrond' werden gebracht.

De Europese Commissie verbond aan de staatsteun van de banken de voorwaarde dat onderdelen van de banken afgestoten moesten worden. Hierdoor zou oneerlijke concurrentie voorkomen worden. Hierover werd gisterenmorgen eurocommissaris Neelie Kroes verhoord. Zij was destijds in de commissie belast met de portefeuille Mededinging.

Kroes kon niet alle vragen beantwoorden omdat ze aan vertrouwelijkheid wordt gehouden en omdat een aantal zaken nog onder de rechter liggen. Ze liet wel duidelijk blijken geen spijt te hebben van de beslissingen die ze destijds heeft genomen.    

bron: ANP