'ING bijna genationaliseerd'

donderdag 1 december 2011, 9:18

DEN HAAG (PDC) - Op het Ministerie van Financiën lag in februari 2009 een wet klaar om ING te nationaliseren. Die was in het diepste geheim voorbereid. Dit bleek gisteren uit het verhoor van oud topambtenaar van het ministerie van Financiën Ronald Gerritse door de parlementaire onderzoekscommissie.

De bank had in oktober 2008 10 miljard euro aan staatssteun ontvangen. Dat bleek niet genoeg, waardoor eind januari 2009 voor een tweede maal staatssteun moest worden gegeven. Nadat alle opties waren onderzocht, inclusief nationalisatie, nam de Staat 80 procent van het risico op een portefeuille rommelkredieten in de Verenigde Staten van ING over.

Ook dat leek later ontoereikend. ING stond in februari 2009 onder zware druk op de aandelenmarkten en de angst bestond dat het wantrouwen in de bank oversloeg naar consumenten. Wouter Bos wilde echter geen aanvullende staatssteun geven en liet de nationalisatie van de bank voorbereiden. De nationalisatie hoefde niet te worden doorgezet omdat de financiële markten zich in maart 2009 begonnen te herstellen. Volgens Gerritse was dat maar goed ook, omdat de nationalisatie van ING, met 1.360 miljard euro op de balans, veel ingrijpender zou zijn geweest dan die van de ABN Amro.

IJslandse banken

Oud directeur toezicht van De Nederlandsche Bank Arnold Schilder noemde tijdens zijn verhoor het optreden van de IJslandse centrale bank ten tijde van de financiële crisis "volstrekt onacceptabel". De IJslandse autoriteiten zouden de Nederlandse overheid hebben voorgelogen over de werkelijke situatie van de IJslandse bank Landsbanki, het moederbedrijf van Icesave. Nederland kon de risico's voor Nederlandse spaarders die hun geld op een IJslandse spaarrekening zetten zo niet goed inschatten.

Ook verweet Schilder de IJslandse autoriteiten dat zij tegen de afspraken in niets ondernamen om de toestroom van Nederlands spaargeld naar Icesave af te remmen.

Bronnen: Het Financieele Dagblad, ANP