Enthoven: 'Schmittmann vertrok vanwege komst Zalm'

vrijdag 25 november 2011, 15:13

DEN HAAG (PDC) - Michael Enthoven, commissaris bij ABN, sprak gisteren bij het verhoor door de commissie-De Wit vooral over de verschillende belangen en moeilijke betrekkingen tussen ABN en de overnemende partijen RBS, Santander, Fortis. Later nam de Nederlandse staat de plaats van Fortis in.

Terwijl RBS en Santander in het begin blij waren met de instap van de Nederlandse staat liep de situatie toch snel weer uit de hand en moest Enthoven voorkomen dat Santander of RBS hun geld uit de samenwerking zouden halen.

Enthoven stelde dan ook dat hij zich ervan bewust was geweest dat de samenwerking niet prettig zou zijn.

Deze ontwikkelingen zijn van belang voor de commissie, omdat uit de voorwaarden van het consortium bleek dat Nederland in theorie RBS financieel had moeten bijstaan indien dit niet door de eigen regering was gedaan. Over de uitspraken van voormalig ABN Nederland voorzitter Jan Peter  Schnittmann van twee weken geleden had Enthoven ook nog een mening. Volgens hem is Schnittmann opgestapt omdat de positie van bestuursvoorzitter niet door hem maar door Gerrit Zalm werd ingenomen. Schnittmann stelde tijdens zijn verhoor dat zijn aanwezigheid niet meer op prijs werd gesteld.