Stoelinga (Leaseplan): banken bang voor 'stigmatisering' bij gebruik noodhulp

dinsdag 22 november 2011, 9:29

 DEN HAAG ( PDC ) - Volgens Guus Stoelinga, de financiële topman van Leaseplan, wilden ING en SNS niet als eerste een beroep doen op de garantieregeling voor leningen van banken omdat zij bang waren voor een stigmatisering van de financiële markten en voor verlies van klanten. Dit stelde hij gisteren tijdens zijn verhoor door de enquêtecommissie.

In 2008 werd bekend dat Leaseplan liquiditeitsproblemen had en als eerste gebruik moest maken van de regeling. Dit terwijl er al afspraken waren gemaakt tussen het ministerie van Financiën en de banken ING en SNS, gebruik zouden maken van de garantieregeling. De banken deden dit echter niet waardoor Leaseplan gedwongen was om als eerste van de regeling gebruik te maken. 

Leaseplan was, verklaarde Stoelinga, net als de twee andere banken ook bang voor stigmatisering, omdat bij het brede publiek niet bekend was dat Leaseplan ook een bankvergunning had. Het autoleasebedrijf was echter afhankelijk van het lenen van geld bij beleggers wat door de crisis zeer moeilijk was geworden. 

Kees van Dijkhuizen van de investeringsbank NIBC bevestigde dat ING en SNS als eerste gebruik zouden maken van de garantieregeling. De ING wilde dit, zo stelde hij, echter niet omdat al bekend was dat de bank bij de overheid 10 miljard euro steun van de staat had aangevraagd en ook voor het portefeuille van Amerikaanse rommelhypotheken overheidshulp zocht.

De Nederlandse banken hadden volgens hem ook meer kunnen doen om elkaar in de crisis te steunen en zo de gevolgen beter kunnen beheersen. Hij vindt de gang van zaken naar in werking treding van de garantieregeling dan ook 'geen hoogtepunt voor de financiële sector'. Lof had hij echter over voor het optreden van de autoriteiten die volgens hem 'buitengewoon goed hebben opgetreden' tijdens de financiële crisis. Onder meer door het instellen van de garantieregeling. Deze regeling vindt hij ook nuttig om de huidige crisis te kunnen bestrijden.

Bron: Het Financieele Dagblad , ANP