Oud-topman: Kroes leverde bijdrage aan val Fortis

maandag 21 november 2011, 11:09

DEN HAAG (PDC) - Volgens de voormalige voorzitter van Fortis Jan-Michiel Hessels is de val van de bank deels aan eurocommissaris  Neelie Kroes te wijten. Hessels verklaarde dit tijdens de verhoren door de parlementaire enquêtecommissie Financieel stelsel op vrijdag.

Kroes eiste in 2008 dat Fortis bij de overname van ABN Amro een onderdeel van deze bank, HBU, verkocht. Volgens Hessels sloeg dit een gat in de financiën van Fortis van meer dan een miljard euro en waren de consequenties van de overname  disproportioneel groot voor de bank. 

Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen leverde eveneens kritiek op Kroes. Hij stelde dat de ING Bank veel harder is aangepakt door de EU dan andere banken en sprak in dit verband zelfs van een "wraakactie".

Hessels stelde verder dat de bank in 2008 ernstig is geschaad door de verspreiding van misleidende informatie door een effectenmakelaar. Als gevolg daarvan stortte de aandelenkoers met 20% in. Hessels vond de straf van 24.000 euro die de effectenmakelaar had gekregen te laag.

Voormalig topman Dick Sluimers van ambtenarenpensioenfonds ABP en nu van APG, werd vrijdag ook gehoord door de commissie. Het ABP bezat in 2008 aandelen in Fortis. Toenmalig president de Nederlandsche Bank Wellink vroeg Sluimers of het pensioenfonds interesse zou hebben aandelen van ING te kopen.

Sluimers stelde dat het ABP als voorwaarde had gesteld dat de Nederlandse staat ook een groot aandeel in ING zou nemen. Sluimers was verrast dat de Beneluxlanden kort daarna Fortis gedeeltelijk overnamen.

Bronnen: ANP, Het Financieele Dagblad, NRC Handelsblad