Janny Vlietstra (PvdA) en Peter Essers (CDA) met voorkeurstemmen in Eerste Kamer

woensdag 25 mei 2011, 17:00

Janny Vlietstra , 15e op de PvdA-lijst, en Peter Essers , 12e op de CDA lijst, zijn met voorkeurstemmen in de Eerste Kamer gekozen. Dat blijkt uit de officiële uitslag van de Eerste Kamerverkiezingen die de Kiesraad vandaag bekendmaakte. Hierdoor komen Adri Duivesteijn (PvdA) en Siem Buijs (CDA) niet in de Kamer: op grond van de lijstvolgorde zouden zij verkozen zijn.

De uitslag was verder conform de voorlopige uitslag. De regeringscoalitie van VVD en CDA met gedoogpartner PVV haalde slechts 37 zetels en heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer. In totaal zullen kandidaten van 12 partijen zitting nemen in de nieuwe senaat. Bij de vorige verkiezing in 2007 waren dat er nog 10. De PVV en 50PLUS zijn de nieuwkomers met respectievelijk 10 zetels en 1 zetel.

Namens het Noord-Hollandse D66-Statenlid Willem Cool werd nog bezwaar gemaakt tegen de uitslag. Zijn stem was maandag ongeldig verklaard omdat hij het stembiljet niet met rood maar met blauw had ingevuld. De zesde zetel die D66 anders had gekregen gaat nu naar de SP. Een advocaat hield een betoog waarom de stem toch geldig verklaard dient te worden. De Kiesraad gaf het Statenlid weinig kans: uiteindelijk wordt het bezwaar door de Eerste Kamer zelf bekeken aan de hand van een advies van de commissie voor de geloofsbrieven.

Bron: www.kiesraad.nl