ChristenUnie-senator Schuurman doet voorstel voor onderzoek naar privatiseringen

dinsdag 25 januari 2011, 14:00

DEN HAAG (PDC) - Fractievoorzitter van de ChristenUnie in de Senaat, Egbert Schuurman, wil dat de Eerste Kamer een enquête gaat houden naar in de afgelopen twintig jaar doorgevoerde privatiseringen. Vandaag diende de senator een voorstel tijdens de vergadering van de Eerste Kamer in. Het voorstel zal volgende week door het College van Senioren worden behandeld.

Zaterdag tijdens een partijbijeenkomst noemde Schuurman dit voorstel al. Zijn collega Tiny Kox gaf op een bijeenkomst van de SP steun aan het voorstel en ook de PvdA ondersteunt het. D66-fractievoorzitter Hans Engels wil eerst weten wat de exacte vraagstelling wordt. Ook vraagt hij zich af of niet beter had kunnen worden gewacht tot na het aantreden van een nieuwgekozen Eerste Kamer.

De Eerste Kamer kreeg in 1887 het enquêterecht, maar heeft daarvan nog nooit gebruikgemaakt. In 1981 sneuvelde een voorstel van PvdA, PPR en D66 om via het enquêterecht openbaarmaking af te dwingen van met Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk gesloten contracten over verwerking van kernafval. In 2000 werd een CDA-voorstel voor een onderzoek naar de wachtlijstenproblematiek in de zorg al in een vroeg stadium afgewezen.

bronnen: Eerste Kamer, Trouw, PDC