Ouderenpartij 50Plus presenteert kandidatenlijst Eerste Kamer

maandag 10 januari 2011, 8:55

DEN HAAG (PDC) - De nieuwe ouderenpartij 50Plus opent de aanval op de gevestigde partijen. Vandaag presenteert de partij zijn kandidaten voor de Eerste Kamer. Voor de Statenverkiezingen van 2 maart zijn nu alle lijsten gereed. De leden van Provinciale Staten die op 2 maart worden gekozen, kiezen in mei de nieuwe Eerste Kamer.

De partij hoopt de spreekbuis te worden van ouderen, die volgens oprichter en voorzitter Jan Nagel (70) in het huidige beleid worden 'achtergesteld en miskend'. Speerpunten van 50Plus zijn onder meer koopkrachtbehoud voor ouderen, verhoging van de vakantietoeslag voor AOW'ers van 5,5 naar 8 procent en overal gratis openbaar vervoer in bus, tram en metro voor senioren na 9:00 uur 's ochtends.

Jan Nagel was in 2001 mede-oprichter van Leefbaar Nederland. Hij is ook de man achter Leefbaar Hilversum en is in het verleden Eerste Kamerlid geweest voor de PvdA (1977-1983). Onder de kandidaten van 50Plus voor de Eerste Kamer zijn oud-staatssecretaris en oud-PPR-man Michel van Hulten (80), hoofdredacteur Henk Krol van de Gaykrant (60) en emeritus-hoogleraar atoom- en laserfysica aan de Vrije Universiteit en huidig voorzitter van de Nederlandse bond van pensioenbelangen Kees de Lange (67).

Maurice de Hond peilde vorig jaar dat 50Plus in potentie kan rekenen op 8 tot 10 Tweede Kamerzetels; omgerekend naar de Eerste Kamer zijn dat 4 à 5 zetels. Dit kan genoeg zijn om het verschil te maken, nu het erop aankomt of het minderheidskabinet-Rutte op voldoende steun kan rekenen in de Eerste Kamer.

Bron: de Volkskrant, 10 januari 2011