Rutte heeft geen probleem met dubbele nationaliteit Veldhuijzen van Zanten-Hyllner

woensdag 20 oktober 2010, 15:38

DEN HAAG (PDC) - Premier Mark Rutte vindt het geen probleem dat CDA-staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner zowel de Zweedse als de Nederlandse nationaliteit heeft, zoals De Telegraaf afgelopen zaterdag meldde. Ook wist de premier al van haar dubbele paspoort af, zo liet hij woensdag weten.

Geert Wilders daarentegen zegt niet op de hoogte te zijn geweest. Hij zal Veldhuijzen van Zanten-Hyllner in een motie vragen afstand te doen van haar Zweedse nationaliteit. Wilders liet al eerder blijken tegen een dubbele nationaliteit van bewindslieden te zijn. Zo eiste hij in 2007 het aftreden van Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak vanwege hun dubbele paspoorten.

Deze eis kreeg toen geen steun in de Tweede Kamer. Premier Rutte pleitte in zijn toenmalige functie als VVD-fractievoorzitter wel voor concrete wetgeving om in de toekomst dubbele nationaliteit te voorkomen. De VVD stemde eerder dit jaar tegen een wijziging van de Rijkswet op het Nederlanderschap, omdat ze de effectiviteit daarvan betwistte.

Bron: ANP