VVD-kopstuk Henk Vonhoff overleden

maandag 26 juli 2010, 13:11

VVD-prominent Henk Vonhoff is gisteren op 79-jarige leeftijd overleden. Hij was sinds 1998 erelid van zijn partij en daarvoor achtereenvolgens Tweede Kamerlid, staatssecretaris, burgemeester en Commissaris van de Koningin. In de VVD was hij een exponent van de vooruitstrevende vleugel, die voorstander was van samenwerking met de PvdA.

De Amsterdammer Vonhoff was aanvankelijk leraar geschiedenis en werd al op jonge leeftijd politiek actief, eerst bij de Partij van de Vrijheid en daarna, vanaf de oprichting, bij de VVD. Hij gold als een uitstekende propagandist van het liberalisme. Later schreef hij enkele boeken over de geschiedenis van zijn partij en over het liberalisme.

Als Kamerlid hield hij zich vooral bezig met onderwijs. In het kabinet-Biesheuvel zette hij zich daarna als staatssecretaris van cultuur onder meer in voor natuur- en monumentenbehoud. Zowel in de stad Utrecht als in de provincie Groningen was hij vervolgens als burgemeester en Commissaris van de Koningin een krachtig bestuurder, die bovendien goed de weg wist in 'Den Haag'. Zo zette hij zich sterk in voor de komst van de PTT-top naar Groningen.

bronnen: RTV Utrecht, ANP, biografisch archief PDC