Drs. J.E.J.W. (James) Sharpe

foto Drs. J.E.J.W. (James) Sharpe
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

James Sharpe (1962) was van 17 juni tot 19 november 2010 lid van de Tweede Kamerfractie van de PVV. Hij was als bedrijfseconoom werkzaam in de telecomsector. De heer Sharpe woonde 17 jaar in Hongarije en werkte in diverse landen. Hij kwam in 1992 voor de Nederlandse Antillen als hordenloper uit op de Olympische Spelen. De heer Sharpe was woordvoerder van de PVV-fractie op het gebied van Infrastructuur & Milieu

PVV
in de periode 2010: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
James Emanuel Johannes Wilhelmus (James)

geboorteplaats en -datum
Eindhoven, 9 november 1962

2.

Partij/stroming

partij(en)
PVV (Partij voor de Vrijheid)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/9)

  • managing director, "CIBER Hungary" Kft., van 2001 tot 2003
  • managing partner "Global Vision" Kft., "Smart Messaging Solutions" Kft. in Hongarije, van 2003 tot 2005
  • group chief executive officer, "Digitania" Zrt. (Telenor Ventures), van 2005 tot juni 2010
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 juni 2010 tot 19 november 2010
  • eigenaar Sharpe Consultancy BV, vanaf november 2012

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer (3/10)
  • Kwam in november 2010 in opspraak toen in het programma 'Pownews' werd gemeld dat hij in Hongarije veroordeeld zou zijn voor fraude. Later bleek dat het niet ging om een persoonlijke strafrechtelijke veroordeling maar om een administratieve boete van 260.000 euro opgelegd in 2008 door de Hongaarse mededingingsautoriteit (GVH) aan een bedrijf, waar Sharpe als algemeen directeur (CEO) werkzaam was, wegens misleidende reclame-uitingen voor ‘n sms-datingservice. Er was sprake van een tweede boete van 132.000 euro voor misleiding met sms-boodschappen. Sharpe meldde dat dit geen betrekking had op het bedrijf waar hij leiding aan gaf, maar dat het daarbij ging om een boete voor een klant van dit bedrijf.
  • Verder meldden diverse media dat hij in het verleden door zijn club een half jaar zou zijn geschorst, omdat hij tijdens een atletiekwedstrijd in 1991 bij een ruzie zijn clubgenoot Robert de Wit met een schoen met spikes had geslagen. Hij erkende de ruzie, maar ontkende geslagen te hebben. De schorsing werd niet bevestigd door zijn vroegere club.
  • Diende op 18 november 2010 zijn ontslag in bij de Tweede Kamer. Als reden gaf hij op "naar aanleiding van alle insinuaties en aantijgingen tegen mijn persoon acht ik het niet langer mogelijk naar behoren te kunnen functioneren als Kamerlid". Hij zei zijn gezin te willen beschermen.

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

6.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.