Oud-VVD-voorman Hans Dijkstal overleden

maandag 10 mei 2010, 14:10

In zijn woonplaats Wassenaar is op 67-jarige leeftijd Hans Dijkstal overleden. Hij was in 1998-2002 politiek leider van de VVD, nadat hij in het eerste paarse kabinet vicepremier was geweest. Na de verkiezingsnederlaag van de VVD verliet hij de politiek. Hij werd toen onder meer voorzitter van adviescommissie over beloning van politieke ambtsdagers.

Hans Dijkstal kwam in 1982 in de Tweede Kamer en was daar onder meer woordvoerder welzijn, politie en minderhedenbeleid. In 1990 werd hij vicefractievoorzitter. Als voorstander van samenwerking met de PvdA trad hij in 1994 toe toe het eerste kabinet-Kok. Tijdens zijn ministerschap van Binnenlandse Zaken kwam onder meer de privatisering van het ABP tot stand. Hij had ook veel bemoeienis met de nasleep van de IRT-enquête. Dijkstal toonde zich de laatste jaren kritisch over de toon van het integratiedebat, zowel in de politiek als in zijn eigen partij.

Naast zijn politieke werkzaamheden had Dijkstal grote culturele belangstelling. Hij was zelf saxofoonspeler en een vermaard lid van het Tweede Kamercabaret. Hij vervulde functies bij diverse toneelgezelschappen, het Nederlands Fonds voor de film en bij musea.

bron: website VVD