Lijsttrekkers proberen als eersten StemWijzer uit

vrijdag 7 mei 2010, 13:45

Vandaag hebben lijsttrekkers en kandidaat Kamerleden als eerste de Stemwijzer voor de Tweede Kamerverkiezingen uit geprobeerd. De politici hebben ieder gereageerd op dertig stellingen over belangrijke politieke kwesties.

Bij de lancering waren de lijsttrekkers Jan Peter Balkenende (CDA), Job Cohen (PvdA), Marianne Thieme (PvdD) en Kees van der Staaij (SGP) aanwezig. Van de andere partijen waren Harry van Bommel (SP), Edith Schippers (VVD), Jolande Sap (GroenLinks), Ed Anker (ChristenUnie), Gerard Schouw (D66), en Arthur van der Putte (TROTS) erbij. De PVV had naar eigen zeggen geen tijd.

Zowel Balkenende als Cohen kregen na het beantwoorden van de dertig stellingen het advies om op hun eigen partij te stemmen. Bij Balkenende eindigde de VVD op de tweede plaats. Bij Cohen waren GroenLinks en de Partij voor de Dieren de tweede keuze.

De Stemwijzer is een hulpmiddel voor kiezers om bij de verkiezingen een keuze te maken tussen de verschillende partijen. Gebruikers van Stemwijzer krijgen na het beantwoorden van 30 stellingen te zien met welke partijen ze de meeste overeenkomsten hebben. Daarnaast is het voor de gebruiker mogelijk om te zien met welke partij ze de meeste verwantschap heeft als het gaat om belangrijke stemmingen in de afgelopen regeerperiode.

Bron: stemwijzer.nl / ANP