E. (Eric) Lucassen

foto E. (Eric) Lucassen
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Tweede Kamer

Oud-onderofficier bij de Koninklijke Landmacht en docent digitale muziekproductie, die twee jaar Tweede Kamerlid voor de PVV was. Zijn lidmaatschap werd overschaduwd door twee affaires, die hem onder meer zijn woordvoerderschap defensie kostten. Werd daarna woordvoerder volkshuisvesting, stedelijke wijken, krimpgebieden en bestuurlijke vernieuwing en later ook Koninkrijksrelaties.

PVV
in de periode 2010-2012: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Eric (Eric)

geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 12 november 1974

2.

Partij/stroming

partij(en)
PVV (Partij voor de Vrijheid)

3.

Hoofdfuncties/beroepen

  • onderofficier (sergeant), Koninklijke Landmacht, van 1993 tot 2005 (onder meer instructeur bij het Schoolbataljon in de Gen. Spoorkazerne te Ermelo)
  • werkzaam bij Beveiligingsbureau "Shield Group" te Amsterdam, vanaf 2005
  • docent digitale muziekproductie, van 2005 tot 2010
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 juni 2010 tot 20 september 2012

4.

Nevenfuncties

afgeleide functies, presidia etc.
lid tijdelijke commissie Huizenprijzen (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 13 maart 2012 tot 20 september 2012

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Kwam op 10 november 2010 in opspraak toen in het tv-programma 'Uitgesproken' voormalige buurtgenoten van hem in Haarlem meldden dat hij zich zou hebben schuldig gemaakt aan intimidatie en bedreigingen. Een dag later meldde RTL dat hij in 2002 was veroordeeld voor misbruik van gezagsverhoudingen toen hij in Ermelo instructeur was. Er was daarbij sprake geweest van seksuele relatie met een vrouwelijke ondergeschikte in opleiding., opmerking: of twee?
  • Hij gaf toe beboet te zijn voor twee overtredingen en in 2002 te zijn veroordeeld voor een misdrijf. Na gesprekken met Geert Wilders erkende hij dit bij selectieprocedure te hebben verzwegen. Hij bood daarvoor zijn excuses aan. Hem werd de woordvoerderschap op het gebied van defensie ontnomen en tijdelijk het woordvoerderschap op het terrein van wijken.
  • Op 27 november 2010 bood hij in de Haarlemse wijk waar hij had gewoond oud-buurtgenoten zijn excuses aan voor zijn eerdere gedrag.
 

7.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.