Kandidatenlijsten definitief vastgesteld; Esther Ouwehand toch op lijst PvdD

maandag 26 april 2010, 9:05

Afgelopen weekend hebben de meeste partijen een partijcongres gehouden waarop de kandidatenlijsten en verkiezingsprogramma's zijn vastgesteld.

Kamerlid Esther Ouwehand is met steun van partijleden op de tweede plaats van de kandidatenlijst voor de Partij voor de Dieren terecht gekomen. Aanvankelijk ontbrak de naam van Ouwehand op de PvdD-kandidatenlijst. Dankzij een voorkeursactie op het partijcongres is zij dus alsnog op de kandidatenlijst gekomen.

Door de hele CDA-lijst zijn kleine verschuivingen tussen kandidaten te zien. In de top van de lijst zijn Ab Klink (nu 4) en Marja van Bijsterveldt (nu 5) van plaats gewisseld. Van de zittende Kamerleden stegen Ger Koopmans (nu 11) en Henk Jan Ormel (nu 12) ieder een plaats ten koste van Mirjam Sterk (nu 13) die twee plaatsen zakte. Hoogste nieuwkomer Hanke Bruins Slot zakte een plaats en staat op 21.  

Bij de ChristenUnie werden twee zittende Kamerleden omhoog geholpen, Cynthia Ortega ging van 8 naar 5 en Ernst Cramer ging van 9 naar 7. Nieuwkomers Carola Schouten (van 5 naar 6), Martine Vonk (van 6 naar 8) en zittend Kamerlid Ed Anker (van 7 naar 9) zakten hierdoor naar een lagere plaats op de lijst.

PVV-kandidaat Gidi Markuszower trok zich terug als kandidaat omdat hij er niets voor voelde om de komende vier jaar in de negatieve publiciteit te staan. Over Markuszower verschenen in de media verschillende negatieve berichten. Zo zou Markuszower als beveiliger de wet 'Wapens en munitie' hebben overtreden.

De verkiezingslijst van de PvdA en van de SP werden zonder wijzigingen aangenomen door het partijcongres.

bron: ANP