Tj.R. (Tjeerd) van Dekken

foto Tj.R. (Tjeerd) van Dekken
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
Foto: Lex Draijer

Uit het Groningse Marum afkomstig lid van de PvdA-Tweede Kamerfractie in de periode 2010-2017. Was daarvoor vier jaar voorzitter van de Jonge Socialisten en werkte als programmamaker, gespreksleider en interviewer. Had daarna een eigen communicatiebureau. Hield zich als Kamerlid bezig met sportbeleid, dierenwelzijn, intensieve veehouderij, kunst en cultuur en regionaal-economisch beleid (krimpgebieden). Hij was voorzitter van de vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu. Profileerde zich vooral als regionaal afgevaardigde, met betrokkenheid bij de Groningse gaswinningsproblematiek. Sinds 2019 is de heer Van Dekken gedeputeerde van Groningen.

PvdA
in de periode 2010-2017: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Tjeerd Rienk (Tjeerd)

geboorteplaats en -datum
Marum, 14 mei 1967

2.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/7)

 • eigenaar Buro TVD, vanaf juli 2007
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 juni 2010 tot 23 maart 2017
 • lid Provinciale Staten van Groningen, van 28 maart 2019 tot 29 mei 2019
 • lid Gedeputeerde Staten (belast met onder meer leefbaarheid, milieu en arbeidsmarkt) van Groningen, vanaf 29 mei 2019
 • lid Provinciale Staten van Groningen, van 29 maart 2023 tot 5 juli 2023

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

huidige
 • lid Raad van Bestuur Poppodium Vera & Jongerencultuur centrum Simplon, vanaf december 2012
 • voorzitter Provinciaal Jeugdsportfonds Groningen

vorige (2/7)
 • lid bestuur supportersvereniging F.C. Groningen, van september 2017 tot juni 2019
 • gastdocent bij Het Poortje/Portalis, van maart 2018 tot juni 2019

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.


afgeleide functies, presidia etc.
 • ondervoorzitter vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 20 november 2012 tot 14 mei 2014
 • voorzitter vaste commissie voor Infrastructuur en Milieu (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 14 mei 2014 tot 23 maart 2017 (tot 15 oktober 2014 fungerend voorzitter)

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër
 • Werd in 2012 naast Henk-Jan Ormel (CDA) medeondertekenaar van een initiatiefwetsvoorstel tot verhoging van de strafmaat voor dierenmishandeling. De Eerste Kamer nam het wetsvoorstel in 2012 aan. Het voorstel was oorspronkelijk ingediend door Joost Eerdmans (LPF) en Aleid Wolfsen (PvdA) en later verdedigd door Harm-Evert Waalkens (PvdA). (30.511)
 • Bracht in 2012 samen met Richard de Mos (CDA) en Coskun Çörüz (CDA) een initiatiefnota uit over maatregelen ter bestrijding van voetbalvandalisme en ernstige overlast. Gepleit wordt onder meer voor aanscherping van de 'Voetbalwet' en afschaffing van de combicard. (33.281)
 • Diende in 2015 een initiatiefnota in over de aanpak van matchfixing in Nederland (34.119)

8.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
 • Startte in Groningen het project "Salaam", een multicultureel jongerenfestival. Het initiatief hiervoor kwam van een jonge Marokkanen, die iets wilde doen aan de vooroordelen over Islamitische jongeren.
 

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.