C.J.E. (Nine) Kooiman

foto C.J.E. (Nine) Kooimanvergrootglas

Nine Kooiman (1980) was van 17 juni 2010 tot 1 april 2018 Tweede Kamerlid voor de SP. In de eerste maanden van 2017 was zij met zwangerschapsverlof. Mevrouw Kooiman was medewerker jeugdbeleid van de SP Tweede Kamerfractie en in maart-juni 2010 gemeenteraadslid in Nieuwegein. Als Kamerlid hield zij zich in de Kamer bezig met zorg (jeugdbeleid) en eerder met justitie (gevangeniswezen, politie). Zij is nu secretaris van de Nederlandse Politiebond.

SP
in de periode 2010-2018: lid Tweede Kamer

Voornamen (roepnaam)

Catharina Johanna Elise (Nine)

Personalia

geboorteplaats en -datum
De Meern (gem. Vleuten-De Meern), 9 december 1980

Partij/stroming

partij(en)
SP (Socialistische Partij), vanaf 2002

Hoofdfuncties/beroepen (3/7)

  • secretaris NPB (Nederlandse Politiebond), vanaf 1 juni 2018
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 juni 2010 tot 31 maart 2018
  • medewerker jeugd, SP-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 2008 tot 2010

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

Activiteiten

als parlementariër
  • Diende in 2014 samen met Gert-Jan Segers (CU) en Marith Rebel (PvdA) een initiatiefwetsvoorstel in over de strafbaarstelling van misbruik van prostituées die slachtoffer van mensenhandel zijn (34.091 )
  • Bracht in 2017 samen met Sharon Dijksma (PvdA) en Corinne Ellemeet (GroenLinks) een initiatiefnota uit over de farmaceutische industrie ('Big Farma niet gezond!)' (34.834 )

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Ging na 23 december 2016 met zwangerschaps- en bevallingsverlof, maar kon vanwege een wettelijke bepaling niet meer vervangen worden. Kwam in februari 2017 hoewel ze hoog zwanger was vanwege spannende stemmingen toch naar de plenaire vergadering van de Tweede Kamer.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.