Prof.Mr. J. (Jan) Drion

foto Prof.Mr. J. (Jan) Drion

Rechtsgeleerde die na het overlijden van prof. E.M. Meijers in 1955 regeringscommissaris voor het nieuw burgerlijk wetboek werd. Ondersteunde als zodanig, ook bij parlementaire debatten, de ministers Samkalden en Beerman. Zoon van een liberaal Tweede Kamerlid. Zat tijdens de Bezetting met zijn broer Huib in de leiding van het studentenverzet en maakte deel uit van het overlegorgaan van de illegaliteit. Werd na een cum laude voltooide rechtenstudie in 1947 betrokken bij de algehele herziening van het BW en in 1950 hoogleraar in Leiden als opvolger van Meijers. Overleed op 48-jarige leeftijd.

in de periode 1955-1964: regeringscommissaris

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornaam (roepnaam)

Jan (Jan)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 30 december 1915

overlijdensplaats en -datum
Leiden, 1 maart 1964

3.

Hoofdfuncties/beroepen (2/3)

  • hoogleraar burgerlijk recht en internationaal privaatrecht, Rijksuniversiteit Leiden, van september 1950 tot 1 maart 1964
  • regeringscommissaris voor boek 1 en 2, Nieuw Burgerlijk Wetboek, van 1 november 1955 tot 1 maart 1964 (benoemd bij K.B. van 8 oktober 1955)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Nevenfuncties (2/3)

  • lid bestuur Stichting "Het Parool", vanaf 1945
  • annotator Nederlandse Jurisprudentie, vanaf 1954

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
  • Was, samen met zijn broer Huib, zeer actief in het (studenten)verzet. Gaf in 1940 het illegale studentenblad "De Geus" uit.
  • Promoveerde bij Prof. E.M. Meijers
  • Medeoprichter van het juridisch wetenschappelijke blad "Ars Aequi"

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.