Prof.Mr. G.E. (Gerard) Langemeijer

foto Prof.Mr. G.E. (Gerard) Langemeijer
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Vooraanstaand, wijsgerige jurist, die zijn sporen verdiende als rechter, bij de bijzondere rechtspraak, als advocaat- en procureur-generaal bij de Hoge Raad en als hoogleraar. Zijn juridische veelzijdigheid bleek uit de vele takken van rechtswetenschap waarmee hij zich bezighield. Zo schreef hij een handboek over rechtsfilosofie en was hij regeringscommissaris voor het Nieuw Burgerlijk Wetboek. Kenmerkend voor hem waren mildheid en sociale betrokkenheid, die hem ook tot duidelijke politieke stellingname bracht.

in de periode 1964-1971: regeringscommissaris

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.