Tweede Kamerlid Boekestijn (VVD) stapt op na faux pas over bezoek aan Koningin Beatrix

donderdag 19 november 2009

Het Tweede Kamerlid voor de VVD Arend Jan Boekestijn kondigde gisteravond zijn vertrek uit de Kamer aan, nadat hij een journalist had verteld wat Koningin Beatrix eerder die avond gezegd had bij een bezoek van Tweede Kamerleden. Deze bezoeken zijn vertrouwelijk en het is niet de bedoeling dat de inhoud van de gesprekken naar buiten komt.

Gisteravond was het de eerste keer na tien jaar dat de Koningin een groep Kamerleden ontving. De opzet van deze gesprekken is dat de Koningin vrijelijk met de Kamerleden kan spreken, en dat de Kamerleden geen verslag aan de pers doen. Voor de uitspraken van de Koningin geldt namelijk de minsteriële verantwoordelijkheid, wat inhoudt dat het kabinet kan worden aangesproken op wat de Koningin zegt.

Tien jaar geleden werd met deze gesprekken gestopt toen parlementariërs in een interview de Koningin citeerde. Maar juist dit jaar werd deze traditie hersteld. In drie groepen van ongeveer vijftig Kamerleden zou de Koningin de Kamerleden ontvangen. Gisteravond was het eerste bezoek. Dat werd Arend Jan Boekestijn noodlottig. Hij erkende zijn doodzonde en zei na het gebeurde niet meer goed als parlementariër te kunnen functioneren. Het besluit zou hij vrijwillig hebben genomen. Fractievoorzitter Rutte betreurt het vertrekt van Boekestijn. De Rijksvoorlintingsdienst meldde dat de nog geplande bezoeken van Tweede Kamerleden gewoon zullen doorgaan.

Eerder al maakte Boekestijn uitglijders. Hij kwalificeerde toen hij na een interview dacht dat de microfoon al uitstond, fractievoorzitter Rutte als een 'een man zonder ideeën', en twitterde eens Chinezen als spleetogen. Voor beide zaken moest hij door het stof. Ook nu weer bood hij eerst de Koningin en vervolgens zijn collega-Kamerleden excuses aan.

bron: ANP