R. (Richard) de Mos

foto R. (Richard) de Mos

Richard de Mos (1976) is sinds 7 juni 2018 wethouder van sport en media en tevens locoburgemeester van Den Haag. Hij was lijsttrekker van Groep-De Mos/Hart voor Den Haag. Eerder was hij van 1 september 2009 tot 20 september 2012 lid van de PVV-Tweede Kamerfractie. De heer De Mos was leerkracht in het basisonderwijs en medewerker van de PVV-Tweede Kamerfractie. In de Kamer hield hij zich bezig met milieu, klimaatverandering, waterwegen, kinderopvang en kindregelingen en taxibeleid. Hij werd in 2010 gemeenteraadslid van Den Haag en vormde daar een onafhankelijke groep.

PVV
in de periode 2009-2012: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornaam (roepnaam)

Richard (Richard)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Delft, 5 mei 1976

3.

Partij/stroming

partij(en)
 • PVV (Partij voor de Vrijheid), tot september 2012
 • groep-De Mos/Ouderen (gemeenteraad), vanaf 2012

4.

Hoofdfuncties/beroepen (3/8)

 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 1 september 2009 tot 20 september 2012
 • eigenaar mediabedrijf, vanaf 2012
 • wethouder (voor sport en horeca), vanaf 7 juni 2018 (tevens locoburgemeester)

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

6.

Nevenfuncties

vorige
 • persvoorlichter Partij van de Ouderen in Amsterdam, van februari 2015 tot 2018 (partij met één zetel in de Amsterdamse raad)

afgeleide functies, presidia etc.
 • lid werkgroep jeugdzorg uit de algemene commissie voor Jeugd en Gezin (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 18 december 2009 tot mei 2010
 • lid Klankbordgroep 'kosten en effecten klimaat- en energiebeleid' (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 15 maart 2012 tot september 2012

7.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

8.

Activiteiten

als parlementariër
 • Stelde in februari 2011 schriftelijke vragen over het nadeel dat clubs (waaronder ADO Den Haag) zouden hebben ten opzichte van clubs met een kunstgrasveld. Minister Schippers antwoordde dat dit een zaak van de KNVB was.
 • Bracht in 2012 samen met Tjeerd van Dekken (PvdA) en Coskun Çörüz (CDA) een initiatiefnota uit over maatregelen ter bestrijding van voetbalvandalisme en ernstige overlast. Gepleit wordt onder meer voor aanscherping van de 'Voetbalwet' en afschaffing van de combicard. (33.281)

9.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • Kwam in november 2010 enigszins in opspraak, nadat hij ten onrechte in zijn cv had gemeld schooldirecteur te zijn geweest
 • Werd in 2012 door Geert Wilders niet op de kandidatenlijst geplaatst voor de Tweede Kamerverkiezingen en trachtte tevergeefs via een actie alsnog op plaats 50 op de lijst te komen. Toen dat mislukte, kondigde hij in juli aan ook op te stappen als raadslid voor de PVV, maar uiteindelijk besloot hij aan te blijven als onafhankelijk lid.

uit de privésfeer
Groeide op in Hoek van Holland

verkiezingen
 • lijsttrekker 'Lijst-De Mos/Ouderen', gemeenteraadsverkiezingen in 's-Gravenhage, 2014
 • lijsttrekker 'Lijst-De Mos', gemeenteraadsverkiezingen in 's-Gravenhage, 2018
 

10.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.