R. (Richard) de Mos

foto R. (Richard) de Mos
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Richard de Mos (1976) was van 7 juni 2018 tot 16 oktober 2019 wethouder van sport en media en tevens locoburgemeester van Den Haag. Hij was lijsttrekker van Groep-De Mos/Hart voor Den Haag. Sinds 7 november 2019 is hij raadslid. Eerder was hij van 1 september 2009 tot 20 september 2012 Tweede Kamerlid voor de PVV. De heer De Mos was leerkracht in het basisonderwijs en medewerker van de PVV-Tweede Kamerfractie. In de Kamer hield hij zich bezig met milieu, klimaatverandering, waterwegen, kinderopvang en kindregelingen en taxibeleid. Hij werd in 2010 gemeenteraadslid van Den Haag en vormde daar een onafhankelijke groep. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 was hij lijsttrekker van Code Oranje.

PVV
in de periode 2009-2012: lid Tweede Kamer

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Richard (Richard)

geboorteplaats en -datum
Delft, 5 mei 1976

2.

Partij/stroming

partij(en)
  • PVV (Partij voor de Vrijheid), tot september 2012
  • groep-De Mos/Ouderen (gemeenteraad, naam gewijzigd), van 2012 tot 2017
  • Hart voor Den Haag/groep-De Mos, vanaf maart 2018 (lokale partij)
  • Code Oranje, van september 2020 tot juli 2021
  • BVNL (Belang van Nederland), vanaf juli 2021

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/10)

  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 1 september 2009 tot 20 september 2012
  • eigenaar mediabedrijf, vanaf 2012
  • wethouder (voor sport en horeca), van 7 juni 2018 tot 16 oktober 2019 (tevens locoburgemeester, sinds 1 oktober 2019 tijdelijk op non-actief)
  • lid gemeenteraad van 's-Gravenhage, vanaf 7 november 2019
  • lid algemeen bestuur Hoogheemraadschap Delfland, vanaf 29 maart 2023

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

vorige
  • persvoorlichter Partij van de Ouderen in Amsterdam, van februari 2015 tot 2018 (partij met één zetel in de Amsterdamse raad)

afgeleide functies, presidia etc.
  • lid werkgroep jeugdzorg uit de algemene commissie voor Jeugd en Gezin (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 18 december 2009 tot mei 2010
  • lid Klankbordgroep 'kosten en effecten klimaat- en energiebeleid' (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 15 maart 2012 tot september 2012

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër
  • Stelde in februari 2011 schriftelijke vragen over het nadeel dat clubs (waaronder ADO Den Haag) zouden hebben ten opzichte van clubs met een kunstgrasveld. Minister Schippers antwoordde dat dit een zaak van de KNVB was.
  • Bracht in 2012 samen met Tjeerd van Dekken (PvdA) en Coskun Çörüz (CDA) een initiatiefnota uit over maatregelen ter bestrijding van voetbalvandalisme en ernstige overlast. Gepleit wordt onder meer voor aanscherping van de 'Voetbalwet' en afschaffing van de combicard. (33.281)

8.

Wetenswaardigheden

algemeen (3/4)
  • Werd in 2012 door Geert Wilders niet op de kandidatenlijst geplaatst voor de Tweede Kamerverkiezingen en trachtte tevergeefs via een actie alsnog op plaats 50 op de lijst te komen. Toen dat mislukte, kondigde hij in juli aan ook op te stappen als raadslid voor de PVV, maar uiteindelijk besloot hij aan te blijven als onafhankelijk lid.
  • Legde op 1 oktober 2019 samen met zijn collega en partijgenoot Guernaoui zijn wethouderschap tijdelijk neer vanwege een door de rijksrecherche ingesteld onderzoek naar omkoping. Een dag later nam de gemeenteraad een motie van wantrouwen tegen beiden aan.
  • In 2023 sprak de Rechtbank Rotterdam hem vrij van de beschuldiging van corruptie

uit de privésfeer
  • Groeide op in Hoek van Holland

anekdotes en citaten
  • Diende in 2010 naar aanleiding van het in opspraak komen van een wetenschapper een motie in met de tekst: "overwegende, dat het IPCC bestaat uit liegende, frauderende en manipulerende boeven, oplichters en andere zakkenvullers die teren op het geld van onder andere de Nederlandse belastingbetaler; verzoekt de regering om geen cent meer over te maken naar dit klimaatrovershol."

U ziet een selectie van wetenswaardigheden. In de uitgebreide versie is een overzicht van wetenswaardigheden opgenomen.

9.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
  • Ingrid Weel, "Richard de Mos. Van straatsschoffie tot Kamerlid", Trouw, 16 mei 2011
  • Bart Zuidervaart, "Lastig raadslid in het Éspalès", Trouw, 14 augustus 2017
 

10.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.