Kiesraad doet suggesties voor lijstverbinding Senaatsverkiezing

vrijdag 17 juli 2009

De Kiesraad noemt twee mogelijkheden om het aangaan van lijstverbindingen bij de verkiezingen van de Eerste Kamer anders te regelen. Zij doet dit in een advies over een aanhangige wijziging van de Kieswet. Het kabinet heeft, op voorstel van de Eerste Kamer, een wetswijziging ingediend waardoor voortaan al vóór de Statenverkiezingen bekend moet zijn welke partijen bij de Eerste Kamerverkiezingen een lijstverbinding zullen aangaan. Kiezers kunnen dit bij hun stembepalingen bij de Statenverkiezingen dan laten meewegen.

Het kabinet stelt in zijn wetsvoorstel voor partijen te verplichten al vóór de verkiezingen van Provinciale Staten tot eventuele lijstverbinding bij de Eerste Kamerverkiezingen over te gaan. De Kiesraad doet als suggestie om niet kandidatenlijsten te verbinden, maar om geregistreerde partijen een combinatie te laten aangaan. Dit zou dan de dag voor de Statenverkiezingen moeten gebeuren. Dan is het niet nodig om al op dat moment een kandidatenlijst te hebben.

Een tweede mogelijkheid die de Kiesraad noemt, is het bij de Senaatsverkiezing alleen toestaan van lijstencombinaties tussen partijen die ook bij de Statenverkiezingen al in meer dan de helft van de kieskringen een lijstverbinding waren aangegaan.

De Kiesraad stemt in met het in alle provincies op een gelijk tijdstip houden van de Eerste Kamerverkiezingen. Ook is de raad positief over het verhogen van de voorkeursdrempel naar de volledige kiesdeler.

bron: advies Kiesraad, 2009-0000357348