Oud-KVP-voorman Norbert Schmelzer overleden

vrijdag 14 november 2008

In Sankt-Ingbert (Duitsland) is op 87-jarige leeftijd Norbert Schmelzer overleden. Hij was in de periode 1963-1971 politiek leider van de KVP, toentertijd de grootste partij van het land.

De econoom Schmelzer begon zijn loopbaan als ambtenaar en werd op als 35-jarige staatssecretaris van bezitsvorming in het vierde kabinet-Drees. Hij zorgde in die tijd onder meer voor de jeugdspaarwet. In het kabinet-De Quay vervulde hij dezelfde functie, maar was hij tevens op Algemene Zaken financieel-economisch adviseur van premier De Quay. In 1963 liep hij een ministerschap mis, maar in december dat jaar koos de fractie hem tot haar voorzitter.

Als fractievoorzitter keerde hij zich in oktober 1966 tegen het financieel-economisch beleid van het door zijn partijgenoot Cals geleide kabinet van KVP, PvdA en ARP. De gebeurtenis werd bekend als de 'Nacht van Schmelzer'. Nadien kreeg hij te maken met interne onrust en afsplitsing van een klein aantal linkse katholieken. Met de leiders van ARP en CHU maakte hij zich sterk voor christendemocratische samenwerking.

In 1971 volgde Schmelzer Luns op als minister van Buitenlandse Zaken. In die functie verwierf hij een goede reputatie en bracht hij enkele successen op zijn naam, zoals toenadering tot China. De val van het kabinet-Biesheuvel betekende het einde van zijn ministerschap. Hij bleef daarna op de achtergrond in het CDA een belangrijke rol spelen.

bronnen NRC Handelsblad en biografisch archief PDC


meer over: