PvdA-politicus Relus ter Beek op 64-jarige leeftijd overleden

maandag 29 september 2008, 10:53
 A.L. ter Beek vergrootglas

De Drentse Commissaris van de Koningin, Relus ter Beek, is vanochtend in een ziekenhuis in Assen op 64-jarige leeftijd overleden. De PvdA'er Ter Beek werd in 1995 Commissaris van de Koningin, na een lange carrière in de Haagse politiek. In 1971 werd hij op 27-jarige leeftijd Tweede Kamerlid en in de jaren 1989-1994 was hij minister van Defensie in het kabinet-Lubbers III. Ter Beek legde in augustus dit jaar zijn werkzaamheden neer vanwege zijn gezondheid.


Ter Beek speelde in de Tweede Kamer een prominente rol als buitenland-woordvoerder van zijn fractie. Zo nam hij deel aan debatten over Zuid-Afrika, de kernbewapening, het Midden-Oosten en de Oost-West-verhoudingen. Verder was hij voorzitter van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken. Tijdens zijn ministerschap kreeg hij te maken met de eerste Golfoorlog, de VN-missie in Bosnië en de gevolgen voor de krijgsmacht van het einde van Koude Oorlog.

Ter Beek stond bekend als een amicale, goedlachse politicus en rasbestuurder, die gemakkelijk contact maakte. Als wielerliefhebber zette hij zich in voor de komst van de Ronde van Spanje in 2009 naar zijn provincie. Ook verder was hij een belangrijk promotor van de belangen van Drenthe, die over een goed bestuurlijk netwerk beschikte.

bron: www.dvhn.nl, biografisch archief PDC