PvdA-politicus Thijs Wöltgens op 64-jarige leeftijd overleden

woensdag 7 mei 2008, 13:46

Op 64-jarige leeftijd is PvdA-politicus Thijs Wöltgens overleden. De uit Kerkrade afkomstige Wöltgens zat zeventien jaar in de Tweede Kamer (1977-1994) en was in de periode 1995-2002 Eerste Kamerlid. Verder was hij onder meer burgemeester van Kerkrade, voorzitter van het bestuur van de Open Universiteit, voorzitter van de Kamer van Koophandel voor Zuid-Limburg en voorzitter van de Vereniging van Kamers van Koophandel. Tijdens het kabinet-Lubbers/Kok (1989-1994) leidde Wöltgens de PvdA-fractie in de Tweede Kamer.

Wöltgens begon zijn loopbaan in het onderwijs, als leraar economie. Tevens was hij gemeenteraadslid in Kerkrade en voorzitter van het PvdA-gewest Limburg. In de Kamer was hij aanvankelijk woordvoerder economische zaken (met name regionaal beleid) en later financieel woordvoerder. Hij leidde de Kamercommissie voor het wetsvoorstel over de belastingherziening (Oort-operatie). Als fractievoorzitter kreeg Wöltgens onder meer te maken met de perikelen in de PvdA rond de WAO en met het aftreden van staatssecretaris Ter Veld van Sociale Zaken.

Wöltgens stond bekend als een beschouwelijke, gemoedelijke man, die tijdens de debatten humoristisch maar ook scherp uit de hoek kon komen. Op sommige momenten werd hem door partijgenoten verweten zaken te veel op zijn beloop te hebben gelaten. In september 1993 stelde PvdA-voorzitter Rottenberg openlijk zijn positie ter discussie vanwege gebrek aan leiderschap, maar de fractie schaarde zich unaniem achter hem. Na de vorming van 'Paars I' verliet Wöltgens de Kamer om burgemeester te worden. Hij publiceerde nadien enkele boeken met beschouwingen over de politiek.

bronnen: www.limburger.nl, biografisch archief PDC