Rita Verdonk presenteert haar Trots op Nederland

vrijdag 4 april 2008, 8:48

Tijdens een bijeenkomst in een passagiersterminal van de Amsterdamse haven is gisterenavond Trots op Nederland gepresenteerd. Initiatiefneemster en aanvoerster Rita Verdonk hield een rede waarin zij enkele ideëen ontvouwde. Het nationalitische karakter van de presentatie werd onderstreept met het spelen van het Wilhelmus. Betalende gasten (sponsoren) kregen eerder op de avond op partyboat 'Classic Lady' een show voorgeschoteld.

Leidraad van haar speech was dat we weer trots moeten worden op onze cultuur en tradities. Niet 'wij Nederlanders' maar nieuwkomers moeten zich aanpassen. Mevrouw Verdonk verwees onder meer naar rechten voor homo's en vrouwen. Ook keerde zij zich tegen beperking van het aantal koopzondagen onder invloed van sommige groepen christenen.

De nieuwe beweging zet zich af tegen 'Den Haag'. Sympathisanten van Trots op NL zullen in grote mate de koers bepalen door inspraakmogelijkheden via internet. De Tweede Kamer zou van 150 terug moeten naar 75 leden en de ambtelijke top moet voortaan worden ontslagen als er een nieuw kabinet aantreedt.

Andere speerpunten zijn:

  • vermindering van de ontwikkelingshulp met eenderde van het budget
  • minder regelgeving
  • de provincies worden afgeschaft
  • vreemdelingen worden teruggestuurd als zij zich niet aan de regels houden
  • er komen minimumstraffen

bronnen: NOS, Trouw