Ter Horst: Wilders en Verdonk moeten ook openheid geven over hun financiën

maandag 17 maart 2008, 9:15

Minister Ter Horst is een wetsvoorstel aan het voorbereiden waarin ook politieke bewegingen en groeperingen in de Tweede Kamer openheid van zaken moeten geven over hun financiën. Op dit moment geldt die verplichting niet voor de PVV van Geert Wilders en voor de beweging van Rita Verdonk. De donaties aan deze bewegingen lopen via Stichtingen met de naam 'Stichting Vrienden van de PVV' en 'Stichting Vrienden van Rita Verdonk'.

Ter Horst wil dat politieke bewegingen en groeperingen op dezelfde manier financiële verantwoording afleggen als andere politieke partijen. Daarnaast wil de minister de regels voor het doneren aan politieke partijen aanpassen. Politieke partijen moeten in de toekomst niet alleen giften van bedrijven en instellingen melden, maar ook van particulieren. Bovendien wordt de meldingsgrens van € 4500 verlaagd naar € 3000.

Rita Verdonk reageerde niet enthousiast: 'Dit is echt een actie van de gevestigde orde om het nieuwe politieke partijen onmogelijk te maken om mee te doen. Tijdens het spel verandert zij de spelregels', zo zei haar woordvoerster.

bron: ANP