Weinig steun voor burgerinitiatief 'Stop fout vlees'

vrijdag 14 december 2007, 11:12

Het burgerinitiatief 'Stop fout vlees' zal geen meerderheid in de Tweede Kamer krijgen. De indieners, Milieudefensie en de jongerenorganisatie JMA, willen met hun initiatief een eind maken aan de bio-industrie in Nederland.

Gisteren bleek tijdens de plenaire behandeling van het voorstel dat CDA, PvdA en VVD het initiatief niet zullen steunen bij de stemmingen van volgende week. Ook de SP zal tegen stemmen. De socialisten hebben weliswaar kritiek op de bio-industrie, maar zijn tegen de voorgestelde heffing op vlees. GroenLinks, D66 en de Partij voor de Dieren steunen het initiatief.

Het was voor het eerst dat de Kamer een burgerinitiatief plenair in behandeling nam. Aan het begin van het debat kreeg woordvoerder Wouter van Eck van Milieudefensie de gelegenheid het initiatief toe te lichten. Vervolgens gingen de Kamerleden met elkaar in debat hierover. Indieners van een burgerinitiatief mogen niet aan het debat deelnemen.

De Kamer moest wennen aan de nieuwe procedures. Omdat er niemand van het kabinet aan het debat deelnam, wisten de Kamerleden niet goed tot wie ze hun moties moesten richten.

bron: Het Financieele Dagblad, Dagblad De Pers