H.C. (Henry) Faas

foto H.C. (Henry) Faas
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Beeldbank Nationaal Archief

Befaamd politiek journalist, redacteur van De Volkskrant. Kreeg grote bekendheid door zijn zaterdagse rubriek Parlementaria in die krant, die hij in de jaren zestig en zeventig schreef onder de naam Wandelganger. De rubriek, geschreven in de hem kenmerkende ironisch, sarcastische stijl, was bij politieke partijen gevreesd en droeg onmiskenbaar bij aan de vorming van de publieke opinie. Faas werd in zijn werk meer en meer geleid door wantrouwen in de macht. Openbaarheid noemde hij het noodzakelijke tegengif tegen de macht. In politieke voorkeur schoof hij in de tweede helft van de jaren zestig op van de KVP naar links. Was actief bij de oprichting van de PPR. Van 1970 tot 1986 was hij directeur van het Bureau Voorlichting van de Europese Commissie in Den Haag. Daarna nog enkele jaren actief bij de VARA.

in de periode 1950-1970: opinievormer/journalist

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.