Oud-minister en oud-eurocommissaris Henk Vredeling overleden

woensdag 31 oktober 2007, 15:02

Oud-minister van Defensie en oud-eurocommissaris van sociale zaken Henk Vredeling is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldt dagblad 'Het Parool'.

De van oorsprong gereformeerde Vredeling begon zijn loopbaan bij de socialistische (agrarische) vakbond en werd in november 1956 Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij trad daar vooral naar voren als landbouw-woordvoerder. Enige jaren combineerde hij zijn Kamerlidmaatschap met het lidmaatschap van het Europees Parlement. Vrij onverwacht werd hij in 1973 minister van Defensie in het kabinet-Den Uyl. Hoewel hij soms omstreden uitspraken deed en zich wel eens onconventioneel gedroeg, had hij ook bij de oppositie een goede naam als minister.

Tijdens zijn ministerschap werd aanzienlijk bezuinigd op Defensie, maar Vredeling bewerkstelligde wel - tegen de zin van zijn eigen partij - de aanschaf van de F16 als vervanger van de Starfighter. Ook behield Nederland enkele kerntaken. Samen met zijn staatssecretaris zorgde Vredeling voor uitbreiding van de mogelijkheden tot vrijstelling van dienstplicht. Eén van die regelingen (voor kostwinners) werd bekend onder de naam 'Vredeling-huwelijken'.

bronnen: NOS Teletekst, biografisch archief PDC