Verlofadviescollege gaat verlofaanvragen tbs toetsen

dinsdag 17 juli 2007, 12:55

Vanaf 1 januari 2008 gaat een onafhankelijk adviescollege alle tbs-verlofaanvragen inhoudelijk toetsen. Dat schrijft staatssecretaris Albayrak (Justitie) in de eerste voortgangsreportage bij het Plan van aanpak TBS en Forensische zorg in het strafrechtelijk kader. Het plan van aanpak is een uitvoering van de kabinetsreactie op het parlementair onderzoek naar de tbs. Nu besluit de minister of staatssecretaris nog over de verlofaanvragen.

Met het instellen van het adviescollege geeft Albayrak invulling aan de aanbeveling van de onderzoekscommissie. Het is de bedoeling dat het college alle verlofaanvragen van tbs'ers gaat toetsen. Daarna besluit een nieuwe instantie op basis van het advies van het college formeel over de aanvraag. Die nieuwe instantie valt nog wel onder de verantwoordelijkheid van de staatssecretaris.

De voorbereidingen voor het adviescollege zijn nagenoeg afgerond. In de periode van 1 juli 2007 tot 1 januari 2008 zullen de verlofaanvragen gefaseerd worden overgedragen. De staatssecretaris verwacht dat het volledige adviescollege vanaf oktober 2007 geformeerd is.

bron: persbericht ministerie van Justitie


meer over