SP-senator Yildrim geeft zetel voorlopig niet op

vrijdag 13 juli 2007, 10:49

Düzgün Yildirim (SP) heeft besloten zijn zetel in de Eerste Kamer vooralsnog niet af te staan en legt daarmee een dringend verzoek van de partijtop naast zich neer. Dat maakte hij gisteren op een persconferentie bekend. Yildirim kwam met voorkeursstemmen in de Eerste Kamer. Volgens de partijtop was dit echter tegen de afspraak dat de lijstvolgorde zou worden aangehouden.

Yildirim zei op de persconferentie dat hij zijn zetel mogelijk wel op zal geven als de partij aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet er een actiecomité komen voor verbetering van de interne democratie en wil hij dat de partij erkent dat hij zijn zetel rechtmatig verkregen heeft. Ook moeten partijsecretaris Hans van Heijningen en fractievoorzitter in de Eerste Kamer Tiny Kox excuses aanbieden aan de statenleden die een voorkeursstem op hem hebben uitgebracht.

Van Heijningen wil echter niet op de voorwaarden ingaan. Hij verwijst naar een uitspraak van de Partijraad. In dit hoogste orgaan van de partij vond 96% van de afdelingsvoorzitters dat Yildirim zijn zetel in moest leveren.

Yildirim wil op het partijcongres van november antwoord op zijn eisen. Tot die tijd zal zijn zetel in de senaat leeg blijven. Van Heijningen wil echter dat Yildirim nu duidelijkheid verschaft over de vraag of hij wel of niet zijn zetel opgeeft.

bron: de Volkskrant


verwant nieuws

meer over