Ter Horst wil ministerssalaris met 10 procent verhogen

woensdag 11 juli 2007, 9:07

Minister Guusje ter Horst zal vrijdag in de ministerraad voorstellen om het salaris van ministers en staatssecretarissen te verhogen met 10 procent. Het huidige ministerssalaris bedraagt 158.000 euro, dat van staatssecretarissen iets minder.

Ter Horst wijkt met haar voorstel af van het advies van een commissie onder leiding van oud-VVD-minister Hans Dijkstal uit 2004. Die commissie had voorgesteld de salarissen van ministers met 30 procent te verhogen. In de vorige kabinetsperiode stemde een kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF met dit voorstel in. Het kabinet besloot toen echter de verhoging pas de volgende kabinetsperiode in te laten gaan, omdat het niet zijn eigen salaris wilde verhogen. PvdA-leider Wouter Bos had toen al aangegeven een verhoging van 10 procent genoeg te vinden en zijn partijgenoot Ter Horst lijkt hem nu te volgen.

In het regeerakkoord is afgesproken dat het nieuwe ministerssalaris maatgevend wordt voor wat functionarissen in de publieke sector mogen verdienen. Mocht het kabinet het voorstel tot verhoging overnemen, dan moeten beide Kamers zich er nog over uitspreken.

bron: NRC Handelsblad, de Volkskrant


verwant nieuws

meer over