Tweede Kamerleden kritisch over eigen functioneren

vrijdag 22 juni 2007, 11:38

De Tweede Kamer zou minder spoeddebatten moeten houden en zich niet zo veel op incidenten moeten richten. Dat zijn belangrijke conclusies uit een in opdracht van de Raad voor het openbaar bestuur gehouden onderzoek onder Tweede Kamerleden. Van die leden vindt 37 procent dat de Kamer zich te veel met de waan van de dag bezighoudt.

De onderzoekers, de hoogleraren J.J.A. Thomassen en R.B. Andeweg, hebben 114 Kamerleden geïnterviewd. Dergelijke parlementsenquêtes naar de visie van leden op hun eigen functioneren zijn vijf keer eerder gehouden. Kritiekpunten van de Kamerleden zijn, naast de vele spoeddebatten, onder meer de vele schriftelijke vragen en het misbruik van het vragenuurtje.

Ook de media houden zich volgens veel Kamerleden te veel bezig met incidenten. Volgens veel leden is er bij veel burgers een gebrek aan kennis voor en interesse in politieke onderwerpen. De media worden daarvoor mede verantwoordelijk gehouden. Aan de Kamerleden is verder onder meer gevraagd hoe zij de verhouding tussen kiezer en gekozenen zien. Opmerkelijk is dat bijna 60 procent zich als vertegenwoordiger van de eigen partij ziet en een minderheid zich als vertegenwoordiger van alle kiezers.

bron: rapport 'Binnenhof van binnenuit' (www.rob-rfv.nl)