Eerste Kamer neemt afscheid van veel ervaren politici

woensdag 6 juni 2007, 8:23

In de Eerste Kamer is gisteren afscheid genomen van 37 Eerste Kamerleden die volgende week niet terugkeren in de nieuwe Senaat. Onder hen zijn enkelen met vele dienstjaren in de Nederlandse politiek. In totaal betekent het vertrek dat ruim 100.000 dagen aan Eerste Kamerervaring 'verloren' gaat.

Sommige van de vertrekkers hebben echter niet alleen hun sporen in de Senaat verdient. CDA-veterane Hannie van Leeuwen werd al in november 1966 Tweede Kamerlid en Ed van Thijn (PvdA) begon zijn loopbaan aan het Binnenhof in februari 1967. Beiden zijn het parlement niet altijd trouw gebleven, maar dienden als burgemeester, minister of bestuurder van de Sociale Verzekeringsbank wel vrijwel steeds de publieke zaak. Ook de PvdA'er Jurgens, die eerder Tweede Kamerlid was voor PPR en PvdA, en oud-VVD-staatssecretaris Dees hebben vele jaren in de Haagse politiek doorgebracht.

Van de leden die vooral als Eerste Kamerlid een lange staat van dienst hebben, kunnen worden genoemd D66-fractievoorzitter Eddy Schuyer en CDA-ideoloog Jos van Gennip, die beiden in 1991 lid werden. Onder de leden die niet terugkeren zijn er overigens ook met slechts een korte loopbaan in Den Haag, zoals de oud-gedeputeerde van Flevoland, Jan de Graaf. Hij volgde in maart van dit jaar Ab Klink op.