Statenleden kiezen nieuwe Eerste Kamer

dinsdag 29 mei 2007, 11:02

In de 12 Provinciale Staten zijn vanochtend om 10.00 uur de verkiezingen voor de Eerste Kamer gehouden. De uitslag wordt donderdag formeel bekend, maar op basis van de krachtsverhoudingen in de Staten kan deze al grotendeels worden berekend. Er zouden diverse kandidaten met voorkeurstemmen zijn gekozen, onder wie het zittende D66-Eerste Kamerlid Hans Engels en PvdA-senator Joyce Sylvester.

De coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie behoudt haar meerderheid. Het CDA krijgt vermoedelijk 21 zetels, de PvdA 14 en de ChristenUnie 5 (samen derhalve 40 zetels). Door lijstverbindingen hoopten SGP (verbonden met CDA en CU), D66 (verbonden met VVD en OSF) en GroenLinks (verbonden met de Partij voor de Dieren) één zetel meer krijgen dan na de Statenverkiezingen was voorzien, maar dat lijkt mislukt te zijn. Volgens het ANP zou een foutief uitgebrachte stem in Noord-Holland ertoe leiden dat de SP op 12 zetels komt en GroenLinks op 4. De VVD zal vermoedelijk uitkomen op 15 zetels, SGP, D66, OSF en PvdD op 1.

Het is voor het eerst dat alle Staten op het zelfde tijdstip bijeenkwamen. In het verleden kon kennis over de uitslag in de ene provincie van invloed zijn op het stemgedrag in andere provincies, waar later werd gestemd.