Dr. A.W. (Anne-Wil) Duthler

foto Dr. A.W. (Anne-Wil) Duthler
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
© Hans Kouwenhoven

Deskundige op het snijvlak van recht en ICT die twaalf jaar Eerste Kamerlid was voor de VVD, totdat het kort voor de verkiezingen van 2019 tot een breuk kwam. Advocaat en mede-eigenaar van een Haags adviesbureau op het gebied van onder meer informatiebeveiliging en telecommunicatierecht, dat ook in opdracht van ministeries werkte. De aantijging dat haar bureau advies had uitgebracht over een wetsvoorstel waarover zij zelf nog moest stemmen, leidde tot een affaire en uiteindelijk tot een breuk met de partij. Had als woordvoerder justitie en binnenlandse zaken overigens een goede reputatie en was voorzitter van de vaste commissie Justitie en Veiligheid.

VVD, Duthler
in de periode 2007-2019: lid Eerste Kamer, fractievoorzitter EK

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Anne Wil (Anne-Wil)

geboorteplaats en -datum
Doetinchem, 30 april 1967

2.

Partij/stroming

partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie), van 1998 tot 29 april 2019 (werd 26 april 2019 uit de VVD-fractie gezet)

lid tussentijds gevormde fractie(s)
Fractie-Duthler (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van 26 april 2019 tot 11 juni 2019

3.

Hoofdfuncties/beroepen

 • adviseur informatie- en communicatierecht, KPMG EDP Auditors, van 1 januari 1993 tot 1 december 1998
 • partner/eigenaar adviesbureau "Duthler Associates" te 's-Gravenhage, van 1 december 1998 tot 1 februari 2014 (adviseurs voor bestuur, recht en ICT)
 • lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 12 juni 2007 tot 11 juni 2019
 • advocaat en partner "First Lawyers" te 's-Gravenhage, vanaf 1 februari 2014
 • fractievoorzitter, Fractie-Duthler (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van 26 april 2019 tot 11 juni 2019

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

huidige (2/3)
 • arbiter SGOA (Stichting Geschillenoplossing Automatisering), vanaf 2008
 • docent ICT en recht, postdoctorale opleiding IT-auditing, Erasmus Universiteit Rotterdam, vanaf 2011

vorige (2/8)
 • voorzitter Stichting Haags Matrozenkoor,, vanaf 2017
 • voorzitter Hans Nord Stichting, vanaf 2017

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.


afgeleide functies, presidia etc.
 • voorzitter vaste commissie voor Justitie en Veiligheid (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van 9 juli 2013 tot 12 mei 2019 (tot 7 november 2017: Veiligheid en Justitie)
 • lid parlementaire begeleidingscommissie Staatscommissie parlementair stelsel (Eerste en Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 7 november 2017 tot november 2018

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als parlementariër
 • Een in januari 2016 door haar (als eerste ondertekenaar) ingediende en aangenomen motie leidde tot instelling van een staatscommissie parlementair stelsel
 • Dreigde in mei 2019 tegen het wetsvoorstel Verhoging rentemaatstaf studielening te stemmen. Haar mogelijke tegenstem en bezwaren van D66 leidde ertoe, dat minister Van Engelshoven het wetsvoorstel introk.

8.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • Werd op 26 april 2019 door de partijleiding uit de VVD-Eerste Kamerfractie gezet. Dit gebeurde na een rechtelijke uitspraak in een kort geding dat zij had aangespannen tegen het blad Quote. Het blad beschuldigde haar van belangenverstrengeling. Zo zou zij als woordvoerster justitie door voor betere databeveiliging te pleiten haar eigen bedrijf hebben begunstigd. De rechter oordeelde dat het blad voldoende onderbouwde redenen had voor de publicatie. Een eerder door de VVD gestart intern onderzoek werd stopgezet. Vanwege de beslissing van haar partij gaf ze haar partijlidmaatschap op. In 2022 verloor zijn een rechtszaak tegen leidinggevenden in de VVD over de royering en aantasting van haar goede naam. Op 12 juli 2023 liet de VVD weten dat de verhoudingen weer zijn genormaliseerd en dat het geschil is beëindigd.

uit de privésfeer
 • Promoveerde bij prof. H. Franken
 • Haar ouders waren ondernemer

9.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

10.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.