Dr. E.M.A. (Eric) Smaling

foto Dr. E.M.A. (Eric) Smalingvergrootglas

Eric Smaling (1957) was van 14 mei 2013 tot 23 maart 2017 lid van de SP-fractie in de Tweede Kamer. Tot 15 april 2014 was hij (tijdelijk) vervanger van Manja Smits. Hij was van 12 juni 2007 tot 14 mei 2013 Eerste Kamerlid voor de SP. De heer Smaling was hoogleraar bodeminventarisatie en landevaluatie in Wageningen, hoogleraar duurzame landbouw in Enschede, en directeur van het Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam. In de Eerste Kamer hield hij zich met name bezig met het landbouwbeleid. In de Tweede Kamer was hij onder meer woordvoerder verkeer, energie, dierenwelzijn en ruimtelijke ordening.

SP
in de periode 2007-2017: lid Tweede Kamer, lid Eerste Kamer, kandidaat Europees Parlement

Voornamen (roepnaam)

Eric Marc Alexander (Eric)

Personalia

geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 18 augustus 1957

Hoofdfuncties/beroepen (4/10)

 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 14 mei 2013 tot 23 maart 2017
 • directeur Development Policy & Practice, Koninklijk Instituut voor de Tropen te Amsterdam, van 1 januari 2011 tot 2012
 • lid Eerste Kamer der Staten-Generaal, van 12 juni 2007 tot 14 mei 2013
 • hoogleraar duurzame landbouw, Internationaal Instituut voor Geo-Informatie Wetenschap en Aardobservatie (ITC) te Enschede en bij leerstoelgroep Plantaardige Productiesystemen, Wageningen Universiteit, van september 2004 tot 2013

tijdelijke vervanging Kamerlid
 • Verving op grond van artikel X10 van de Kieswet van 14 mei 2013 tot 15 april 2014 Manja Smits als Tweede Kamerlid

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

Nevenfuncties

huidige
 • voorzitter bestuur "Max Euwe Centrum", vanaf 1 januari 2011

vorige (2/8)
 • lid redactieraad wetenschappelijk tijdschriften "Nutrient Cycling in Agro-Ecosystems" en "Agriculture Ecosystems & Environment"
 • lid wetenschappelijke adviesraad "Stichting Onderzoek Wereldvoedselvoorziening (SOW-VU)", Vrije Universiteit

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.


afgeleide functies, presidia etc.
tweede vicevoorzitter vaste commissie voor Buitenlandse Zaken, Defensie en Ontwikkelingssamenwerking (Eerste Kamer der Staten-Generaal), van juni 2007 tot mei 2013

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

Activiteiten

als parlementariër
 • Diende in 2016 een initiatiefwetsvoorstel in over het niet voor regionale netbeheerders laten gelden van het groepsverbod (34.560 )

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
 • Zijn partner is jeugdboekenschrijver
 • Kreeg in 2010 een anonieme melding dat de journalist/schrijver Eelke de Jong (1935-1987) zijn biologische vader was
 • Zijn (stief)vader was directielid van een staal- en metaalhandel, zijn moeder was werkzaam bij de jeugdbibliotheek in Amsterdam

verkiezingen
 • Stond in 2014 als tweede op de SP-kandidatenlijst bij de Europese verkiezingen. Miste een zetel omdat Anne-Marie Mineur met voorkeurstemmen werd gekozen.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.