Balkenende: sterkere rol nationale parlementen in Europese Unie

vrijdag 23 maart 2007, 9:39

De rol van de Tweede Kamer en van de andere nationale parlementen in de Europese Unie (EU) moet sterker worden. Dat heeft premier Balkenende gisteren in de Ridderzaal gezegd bij de viering van de 50ste verjaardag van de Verdragen van Rome. Balkenende wil dat de nationale parlementen er goed op gaan toezien dat besluiten steeds zo dicht mogelijk bij de burgers worden genomen, en dat voorstellen uit Brussel 'niet zwaarder zijn dan strikt nodig is'.

De premier stelde in zijn toespraak dat het huis van de Europese Unie onderhoud nodig heeft om aan de eisen van de nieuwe tijd te voldoen. Dit zou nodig zijn, juist om aan de zorgen van mensen tegemoet te komen. Ook zei Balkenende er niets van te geloven dat de tijd van grote Europese idealen voorbij is. Zo ziet hij een rol voor Europa weggelegd op het gebied van een schone energievoorziening en een milieuvriendelijke economie.

Daarentegen kan de besluitvorming over sociale voorzieningen, cultuur, pensioenen, gezondheidszorg en volkshuisvesting beter op nationaal of lokaal niveau plaatsvinden, aldus de minister-president. Balkenende wil verder de toetredingsregels voor nieuwe EU-lidstaten steviger verankeren. Overigens heeft de premier woensdagavond in de Tweede Kamer gezegd te verwachten dat in een nieuw Europees verdrag vetorechten zullen worden ingeleverd.

bron: website ministerie van Algemene Zaken, Het Financieele Dagblad


Letterlijke tekst