CDA-ministers Wijn en De Geus verlaten politiek Den Haag

dinsdag 6 februari 2007, 8:57

CDA-minister en Tweede Kamerlid Joop Wijn heeft nogal onverwacht aangekondigd na de formatie de politiek te verlaten. Hij kiest voor voortzetting van zijn loopbaan in het bedrijfsleven. Wijn werd in 1998 Tweede Kamerlid, in 2002 staatssecretaris van Economische Zaken en in 2003 van Financiën. In juli 2006 volgde hij Brinkhorst op als minister van Economische Zaken.

Wijn werd genoemd als opvolger van fractievoorzitter Verhagen, indien die - zoals wordt verwacht - minister wordt. Wijn liet de partijtop echter al in augustus weten niet voor die functie te voelen. Een voortgezet ministerschap was niet mogelijk, omdat de CDA-top dat afwees.

Hoewel Wijn ruim 11.000 voorkeurstemmen kreeg en hij er zich van bewust is kiezers te zullen teleurstellen, keert hij nu terug naar het bedrijfsleven. Hij meent dat de stemmen op hem in goede handen zijn bij de CDA-bewindslieden en -Kamerleden.

Vertrek minister De Geus

Ook Aart Jan de Geus zegt de Haagse politiek vaarwel. De huidige minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is in beeld voor de functie van vice-secretaris-generaal van de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

De Geus is voorgedragen door de huidige OESO-chef Angel Gurría, die naar verluidt gecharmeerd is van de wijze waarop De Geus sociaal-economische hervormingen doorvoerde. Op 20 februari stemmen de dertig aangesloten landen over De Geus' kandidatuur. Hij zou bij de OESO verantwoordelijk worden voor hervormingen op sociaal-economisch vlak.

bron: Trouw, Volkskrant.nl