Tweede Kamer met nipte meerderheid voor generaal pardon

vrijdag 1 december 2006, 0:07

Gisteren was het eerste inhoudelijke kamerdebat na de Tweede Kamerverkiezingen. Hierin stond een generaal pardon voor asielzoekers centraal. Een nipte meerderheid van de Tweede Kamer ging akkoord met een generale pardonregeling voor alle asielzoekers die voor april 2001 Nederland binnenkwamen. De linkse partijen met de Partij voor de Dieren, de ChristenUnie en D66 stemdem voor, CDA, VVD, PVV en de SGP waren tegen.

Minister Rita Verdonk (VVD, Vreemdelingenzaken) was tegen en heeft de motie sterk ontraden. Verder zei Verdonk dat een demissionair kabinet geen nieuw beleid inzet en dus ook geen pardonregeling. Ook vindt ze het 'ongebruikelijk en ongewenst' dat de Kamer de politieke terughoudendheid van het demissionair kabinet probeert te veranderen.

Initiatiefnemer Wouter Bos (PvdA) wil dat het kabinet uiterlijk dinsdagochtend laat weten of en hoe het kabinet van plan is de motie uit te voeren. Verdonk en Hirsch Ballin (CDA, Justitie) zullen de Tweede Kamer samen een brief schrijven waarin ze, volgens ingewijden, de motie afwijzen vanwege inhoudelijke en staatsrechtelijke redenen. Morgen zal de Tweede Kamer de brief bespreken. Mocht het kabinet de motie niet uitvoeren, dan dreigt een motie van wantrouwen tegen minister Verdonk.

bron: ANP, Spits


meer over